Säkra, sköta och förankra träd och växter

Säkra, vårda och förankra träd och växter, varför och när gör vi det? I början av odlingssäsongen visade vinden verkligen upp sig. Detta är ofta lite för mycket för att många träd och växter ska förbli väl förankrade. Det är därför särskilt nödvändigt nu att skydda träd, buskar, men även perenner från nästa storm. Vi känner alla till talesättet: Mars rör om i svansen. Låt oss förbereda oss för det. Men hur hanterar vi detta?

Träd och buskar är krokiga av vinden
När vi tänker på stormar tänker vi ofta bara på skador, men är det verkligen så? Nej, efter en bra storm blir man pigg igen när det gäller träd och buskars hälsa. Detta är ögonblicket tidigt på våren då du redan får information om tillväxten av växter och buskar för framtiden. Träd eller buskar som inte längre står upprätt, även om de kan ha funnits i din trädgård i flera år, är inte väl förankrade i jorden med sina rötter. Detta orsakar dålig tillväxt, färre eller få blommor, nya sjukdomar, ökad efterfrågan på vatten på sommaren och många fler. Nu är det dags att göra en inventering.

Träden är krokiga efter hård vind

Säkring av träd – förankring
När vi pratar om att säkra träd och buskar finns det olika metoder. När man hjälper till att förankra ett träd väl i jorden är användningen av trädstolpar med trädband eller trädbälten det vanligaste sättet att ge trädets rötter lite mer vila och att bilda stabiliseringsrötter, åtminstone under de tre första år. Vi kallar detta förankring ovan jord. Detsamma gäller även för träd som har stått längre och där man efter en storm ser att trädet eller plantan blivit sned. Det är också nödvändigt att säkerställa god förankring igen. Andra växter kräver ibland också lite extra hjälp om de inte är väl etablerade i jorden. Du behöver inte använda trädstolpar omedelbart. Andra monteringsmaterial är ofta ett bra stöd för växterna. Men är detta bara lösningen och tillräckligt?

Förankring av träd med trädstolpar
Förankra träd med hjälp av trädstolpar med trädband eller trädbälten

Ta hand om träd och växter för bra förankring
Den relaterade hjälpen för att förankra växter väl i jorden är skötseln. Ett friskt växande träd eller buske förankrar sig i jorden om det ges möjlighet till det. Så se till att odlingsplatsen är optimal eller håller på att optimeras. Detta är mycket viktigt när man planterar nya träd, men också relativt lätt att göra. Om vi ​​tittar på träd och växter som har stått i din trädgård ett tag och som du nu ser att de inte är väl förankrade till, är det lämpligt att ta extra hand om dem efter att ha rätat och säkrat. Tänk på att lägga till rotaktivatorer, borra dräneringshål (vid behov), men lika viktigt, kontrollera om trädet eller busken inte har varit för djup. Om en planta eller ett träd planteras för djupt kommer det att hålla i flera år, men ett problem kommer att uppstå. Rothalsen måste vara i samma höjd som marknivån, annars kan detta träd/växt kvävas på grund av syrebrist. Alla tror att de uppmärksammar eller har uppmärksammat detta, men jag stöter regelbundet på att dålig tillväxt sker genom att plantera för djupt eller för grunt, med alla konsekvenser det medför.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *