Hur förhindrar du frostskador på dina växter på våren?

Hur förhindrar du frostskador på dina växter på våren? Vädret är oförutsägbart och vintrigt, inte riktigt överraskande i april månad. Det kan vara lite av en chock för vissa växter, även om de absolut inte kommer att dö av det. Det du kommer att se är ett återfall i blomningen och om en “för kall” natt kommer över kommer du att se att de unga bladen och de första blomknopparna får frostskador.

Hur ser sena frostskador ut?
Först och främst är det viktigt att veta att lite frost under denna tid inte är dåligt för perenner, träd och buskar. Det gör dem inte glada, men efter ett tag ser man att de får nya utlöpare och de friska bladen börjar dominera igen. Bladet är lite vitaktigt i början, senare blir det brunt och faller av. Du kommer genast att se de nya knapparna. Tänk på att växterna är sårbara om löven är frusna och faller av. Detta är vettigt när du vet att en växt inte kan växa utan löv. Så var försiktig med vattning under den perioden och ge absolut inte för mycket. Det jag inte heller rekommenderar är att klippa tillbaka plantan eftersom ‘den inte ser särskilt fin ut’.

Blomknopparna blir bruna när de fryser efter några kalla nätter. Som ett resultat går den första blomningen förlorad och du måste vänta till nästa år på nya blommor, även om du kan förvänta dig en liten blomning av vissa växter (camellia, magnolia) på sensommaren.

Om dina växter och blommor ser vackra ut nu, ge inte den sena frosten en chans utan täck dina växter ett tag, lägg plantor i krukor under skydd eller skydda dem med en jutepåse eller fleecefilt. Skydda din trädgård mot frost och förhindra frostskador på dina växter. Att täcka växter med plast är absolut inte att föredra. Buskar och träd (vedartade växter) är alltid mycket mindre sårbara än blommor. Detta beror på att blommor är diskettiga och håller mycket mer fukt, vilket också gör att de kan frysa snabbare. Växten i sig kommer inte att dö.

Vilka växter ska vi skydda mot frost?
Det finns alltid växter att akta sig för, även om bara en kall natt väntar. Dessa är särskilt:

badkarväxter, som du redan har satt ute under de senaste veckornas vackra väder. Dessa växter tål inte vinterväder och har stått inomhus länge, så de är inte vana vid kyla och frost. Så glöm dem inte.
Agapanthus (afrikansk lilja). Dessa växter har precis grot och är sårbara för tillfället. Så täck dem med ett tunt lager kompost, flis eller ett lager löv.
Viburnum bonariensis (Vervain). Den har klarat sig någorlunda i vinter på skyddade ställen, men om det nu delas ut några riktiga vinterlöpare får den här plantan det svårt. Täck växten om nattfrost fortfarande visar sig inom en snar framtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *